Opravdu se dá říct, že Obchodní dům Bohemia Crystal se za více jak 70 let své existence stal opravdovou ikonou centra Brna. A není se čemu divit, křišťálové sklo zde nakupovali už naše babičky. Teď po více než 70 letech Obchodní dům Bohemia Crystal bohužel končí.

Na jaře roku 2020 prošel Obchodní dům Bohemia Crystal rozsáhlou vnitřní rekonstrukcí, která trvala skoro 2 měsíce. Na rekonstrukci obchodního domu jsme se aktivně podíleli jak fyzicky, tak finančně a našim cílem bylo zatraktivnit a zpřehlednit obchodní prostor pro zákazníky a pokusit se oprášit možná již lehce zašlou slávu českého skla u nás doma. Protože ochraná známka Bohemia Crystal byla vždy symbolem tradice, kvality a ruční řemeslné práce, která byla a dodnes stále je uznávaná po celém světě.

Bohužel nikdo nečekal, že 14 dní po znovuotevření, budou všechny maloobchody kvůli vládním opatřením uzavřeny a tak jsme směřovali zákazníky na velkoobchodní showroom Royal Crystal v Brně na ulici Vídeňská a nebo na e-shop www.royalcrystal.cz

  

Po pár měsících byl obchod zase otevřen a už od léta se připravoval na vánoční sezónu, která měla alespoň částečně vyrovnat ztrátu z rekonstrukce a následného uzavření. Bohužel před Vánocemi přišla druhá rána v podobě dalších vládních opatření a opětovnému uzavření maloobchodu. Zavřít obchod v hlavní nákupní sezóně byl asi ten "poslední hřebík" a pro Obchodní dům Bohemia Crystal to znamenalo po více než 70 letech svůj provoz trvale ukončit.

 

Pro nás i spoustu věrných zákazníků je to velmi smutná zpráva. Bohužel napříč českou republikou není Obchodní dům Bohemia Crystal jediný, který neustál tvrdá vládní opatření a proto můžeme být svědky končících skláren i tradičních prodejen s českým sklem a porcelánem. 

Naše společnost Royal Crystal letos slaví 20. výročí a věnujeme se primárně velkoobchodu a exportu českého skla a porcelánu do celého světa. Ke konci roku 2019 jsme spustili e-shop jako vedlejší projekt a naším cílem byla online prezentace českého skla a porcelánu u nás i v zahraničí. 

Jarní krize se s odstupem času začala projevovat napříč celou republikou a zásahlo to velkou část našich partnerů a zastavilo některé významné projekty. Velké i menší sklárny musely bohužel propouštět. Kvůli nařízeným karanténám stála výroba a obchodníci zavírali své obchody a snažili se zbavit skladových zásob. Bohužel uzavírání maloobchodů a přísná nařízení vlády ovlivnily i tradiční brusiče skla a malířky a pokud to takhle půjde dál, tak některá řemesla v České republice navždy skončí.

  

První náznaky, zda-li Obchodní dům Bohemia Crystal krizi zvládne, nebo ne, přišly už v létě a my se tak připravovali na nejhorší scenář a začali na skladech uvolňovat prostor pro jejich zboží. Bohužel i export zboží byl ovlivněn a uvolnit tak prostor pro další desetitisíce kusů zboží nebylo úplně snadné. Na základě toho jsme se rozhodli spustit outlet s českým sklem a porcelánem, jehož cílem bylo vyčistit sklady a zbavit se nadměrných zásob a starých kolekcí. 

  

Když přišla druhá vlna podzimních vládních opatření, tak bylo jasné, že Obchodní dům Bohemia Crystal rok 2020 neustojí a my teď budeme pokračovat tam, kde brněnský Bohemia Crystal skončil. Budeme dodávat české sklo i porcelán do českých domácností, barů, hotelů a obchodů skrze naš e-shop nebo showroom v Brně na Vídeňské, kde najdete vše, co jste mohli najít v centru Brna.

Proto budeme rádi, když si i v online světě najdeme stejně věrné fanoušky a zákazníky, kteří s námi budou nadále budovat dobré jméno tradičního českého řemesla. I vzhledem k situaci jaká je a jaká pravděpodobně bude, budeme i nadále pokračovat v našem outletu a vy se tak můžete přidat do naši skupiny outlet s českým sklem a porcelánem, kde vás budeme pravidelně informovat o novinkách. Nebo se můžete stát našimi fanoušky na facebooku, případně se můžete příhlásit k odběru novinek dole na stránce, kde se všechno dozvíte vždy jako první.

Prohlédněte si pár fotografií nebo video z rekonstrukce obchodního domu.